Безбелковая дієта — меню і рецепти

Безбелковая дієта рекомендується у випадках таких захворювань, як гострий гломерулонефрит з середньої і важкої і формою тяжкості, хронічний гломерулонефрит, при якому сильно виражена ниркова недостатність, оскільки меню і рецепти дієти спрямовані на збільшення діурезу і розвантаження білкового обміну.

Також дієта використовується з метою поліпшення процесу виділення азотистих шлаків і недоокислених залишків обмінних процесів організму, а також для усунення набряків. Безбелковая дієта дозволяє зменшити артеріальну гіпертензію і допомагає створити сприятливі умови кровообігу.

Основні принципи дієти безбілковою

У безбелковом дієтичному раціоні істотно обмежена білкова їжа і ретельно контролюється вживання вуглеводів і жирів, за рахунок всього цього знижується енергетична цінність дієти. Однак тут передбачено також вживання вітамінів у великій кількості. Обмежено вільний питво. В меню не входять продукти, що збуджують серцево-судинну і центральну нервову систему, а також ті, що надають подразнюючу дію на нирки. Виключена сіль. В цілому калорійність безбілковою дієти — 2200 кілокалорій.

Що стосується хімічного складу, для дієти характерні такі показники: білків — не більше 20 грамів, 350 грамів вуглеводів, жири — до 80 грамів (приблизно 20-25 % з них рослинних), 1,5-2 грама солі.

Всі страви вживаються людиною в період цієї дієти готують без солі. Продукти необхідно запікати, варити або трохи обсмажують. Тривалість дієти може становити від 5 до 7 днів. В день має бути від 5 до 6 прийомів їжі в невеликих порціях.

Меню дієти безбілковою

Як і в будь-якій дієті, тут є продукти, які можна вживати і ті, що не можна.

Заборонені продукти і страви: молочний крем, какао, шоколад, морозиво, звичайний дріжджовий хліб, борошняні продукти з додаванням солі, солодощі та випічка, сир, яйця, сир, птиця, риба, м’ясо, гриби, супи на грибному і м’ясному бульйоні, редис, перець, хрін, гірчиця, мінеральна вода, кава.

Дозволені продукти і страви: ягоди і фрукти, узвар, мед, ягідні соки, неміцний чай, фруктові і овочеві підливи, кисіль, незбиране молоко, вершки, вершкове масло, кисле молоко, безсольовий хліб, макарони, млинці і оладки без солі і дріжджів, крупи, зелень, свіжі овочі, круп’яні й овочеві супи.

© 2018 Alcoinfo. Всі права захищені.