Гіпоалергенна дієта для дітей — меню

Гіпоалергенна дієта для дітей призначається лікарем, а її меню складається залежно від поставленого діагнозу. Таким чином, складанням чітких інструкцій і підбором раціону займається фахівець, враховуючи індивідуальні особливості дитини, проте є й загальні правила щодо складання дієтичного меню.

Принципи складання меню

Продукти умовно діляться на дві категорії. В першу входять ті, чия відсутність ніяк не впливає на життєдіяльність. Друга група складається з продуктів, важливих для повноцінного розвитку дитини. Сенс дієти в такому підборі раціону, коли необхідні, але алергенні продукти можна замінити аналогічними і безпечними. Можливість такої заміни не завжди, тому іноді потрібно користуватися термічною обробкою, під час якої частково руйнуються алергени, наприклад, кип’ятіння молока, варіння яєць.

Солоні та гострі страви стимулюють швидке всмоктування алергенів, тому їх потрібно виключити з харчування дитини. Замість цукру і меду можна почати використовувати фруктозу. Солити слід тільки вже готову їжу і в невеликій кількості. Треба також виключити всі м’ясні бульйони, а перші страви готувати в пісному вигляді.

Продукти при загостренні

Сильні прояви алергії змушують виключити з харчування курятини, яєць, риб’ячої ікри, делікатесних сортів риби, морепродуктів. Слабкий прояв хвороби допускає в раціоні раз на тиждень яйця, річкову рибу, курку. У дієті вітається велика кількість кисломолочних продуктів. Однак повністю забороняється незбиране сире молоко і тільки раз в сім днів допустимі вершки, сир, сметана, кип’ячене молоко. Урізноманітнити харчування можна оливковою олією, але от з маслами соняшнику і кукурудзи потрібно бути суворіше, а вершкове масло зовсім не вживати.

При загостренні алергії з меню малюка прибираються каші з манки, пшениці, вівсяних пластівців. Нейтральними щодо алергічних реакцій є гречані, рисові, ячні і перлові каші, приготовані на воді, допустиме також кукурудзяна каша раз в тиждень. Хліб бажано купувати з житнього борошна. У період загострень випічка з білої муки небажана. Дозволені овочі: картопля, білокачанна капуста, патисони, відварна цибуля, кабачки, салат.

З фруктів при алергії допустимі: зелені груші, яблука, світлі слива, черешня, зелені банани. З ягід: чорниця, біла смородина, калина, аґрус зелених сортів, брусниця, інжир. Один раз в тиждень можна: червону смородину вишню, кавун, темні сливи, червону горобину, журавлину. Всі інші фрукти і ягоди, які не увійшли до переліку, повинні бути повністю виключені.

© 2018 Alcoinfo. Всі права захищені.