Скільки самогону вийде з 10 літрів цукрових браги

Питанням того, скільки вийде самогону з 10 літрів браги, часто стурбовані не тільки новачки, але і професіонали домашнього самогоноваріння. Отримавши хоча б орієнтовні значення, стає можливим вести розрахунки ефективності всього процесу, однак при цьому необхідно враховувати, що обсяг кінцевого продукту залежить від безлічі параметрів, деякі з яких не піддаються контролю.

Оптимальний склад браги

Брага — це перебродившая суміш води, дріжджів і цукру або будь-якого іншого продукту, що містить сахарозу, глюкозу, фруктозу та інші придатні для переробки на спирт продукти.

Взаємодіючи з розчиненими у воді вуглеводами, дріжджі починають активно розмножуватися, виділяючи в навколишнє середовище продукти своєї життєдіяльності — етиловий спирт і вуглекислий газ.

В залежності від наявності сторонніх домішок, температурного режиму і терміну бродіння, брага може збагачуватися метиловим спиртом, складними ефірами, насиченими кислотами і ароматичними вуглеводнями, що додають кінцевого продукту характерний аромат і смак.

У деяких випадках присутність подібних речовин вважається абсолютно нормальним: наприклад, такі напої як віскі, ром, текіла і інші різновиди міцних дистилятів отримують відмінні органолептичні характеристики саме завдяки сивушным масел і ефірів.

У традиційному самогоні також присутня значна частка ароматних речовин, однак перевищення їх кількості негативно позначається на якості напою.

Класична брага готується на основі звичайного цукру або інвертного сиропу. Перевагою останнього є те, що в його склад входить не складна для переробки дріжджами сахароза, а фруктоза і глюкоза — такий матеріал набагато краще засвоюється грибками і зменшує ризик появи в бразі надмірної кількості сивушних масел та метилового спирту.


Найчастіше брагу готують з цукру або інвертного сиропу

Рецепт приготування інвертного сиропу надзвичайно простий, хоча багато самогонники обходять його стороною, вважаючи подібний процес підготовки зайвим:

  • необхідну кількість цукру розчиняють в чистій холодній воді в пропорції приблизно 3 до 1 (3 кг цукру на 1 л води);
  • ємність з сиропом ставлять на невеликий вогонь, і, періодично помішуючи, підігрівають до повного розчинення цукру;
  • по мірі готування сиропу на його поверхні буде з’являтися піна і сторонні домішки, які слід обережно видаляти шумівкою;
  • в доведений до кипіння сироп (його температура буде становити близько 105 – 110 °С) додають 10 г лимонної кислоти і продовжують кип’ятити суміш 25 — 30 хвилин;
  • готовий сироп охолоджують і використовують для приготування браги замість цукру.

Якими перевагами володіє інвертний сироп? Насамперед, дріжджам, що споживають такий початковий матеріал, що немає необхідності витрачати зайву енергію на розщеплення сахарози до глюкози і фруктози — під час кип’ятіння у присутності лимонної кислоти цукор розщеплюється на перераховані складові, що дозволяє помітно прискорити бродіння. Докладніше про те, як зробити брагу з інвертованого цукру сотмрите у цьому відео:

Крім того, сироп практично не впливає на смак зерновий або фруктової браги, що дозволяє використовувати його в якості додаткової складової.

Важливою особливістю є і те, що під час температурної обробки відбувається загибель патогенних мікроорганізмів і грибків, що мешкають на поверхні цукру.

Єдиним недоліком сиропу можна вважати незначне зниження виходу самогону — у зв’язку з особливостями хімічного складу самогону виходить на 1 — 2% менше.

Вихід самогону з 1 кг цукру

Найбільш зручним методом розрахунку кількості самогону є саме орієнтування на вагу цукру. Необхідно враховувати, що будь-які вуглеводи, незалежно від їх типу, можуть сбраживаться не повністю, залишаючись в бразі у вигляді незначних (до 3 — 4%) домішок.

В ідеальному випадку з 1 кг цукру вийде близько 1 л самогону міцністю 43 — 45%, що вважається непоганим результатом.

Досвід показує, що подібний обсяг виходить далеко не завжди, особливо якщо приймати до уваги недосконалість конструкції самогонного апарату і втрати при відборі голів і хвостів.


З 1 кг цукру виходить 1 л самогону

Велике значення має якість цукру: деякі різновиди цього солодкого продукту, доступні на сьогоднішній день в магазинах, містять в собі сторонні домішки, які надають негативний вплив на швидкість і повноту зброджування. У перелік подібних речовин входять відбілюючи і дезінфікуючі добавки, вапно та інші хімічні сполуки. Докладніше про вихід самогону дивіться у цьому відео:

Враховуючи таку особливість, для самогоноваріння рекомендується вибирати не білий дрібнокристалічний продукт, а його непримітну різновид жовтуватого кольору з великими кристалами — такий цукор можна вважати більш «натуральним» і придатним для самогоноваріння. Крім того, він часто і набагато дешевше, що робить його оптимальним варіантом для приготування домашнього алкоголю.

Які параметри впливають на кількість самогону?

Вихід самогону залежить не тільки від кількості цукру, але і від якості води і дріжджів. Чиста джерельна вода з оптимальним вмістом мінеральних солей сприяє нормальному розвитку і росту колонії дріжджів, тому слід віддавати перевагу саме такому варіанту. Ще одним важливим параметром є температурний режим бродіння: занадто високі показники тепла в ємності з брагою тягнуть за собою активне розмноження молочнокислих бактерій, які споживають спирт, перетворюючи його в молочну і оцтову кислоту.

Під час перегонки прокисшая брага віддає сторонні складові в самогон, з-за чого він стає практично непридатною для вживання.

Важливим фактором є пропорція води і цукру в початковій суміші: занадто висока концентрація поживних речовин уповільнює бродіння, і до досягнення максимально можливого вмісту спирту дріжджі загинуть, а деяка кількість цукру так і залишиться в розчиненому вигляді.


Вихід алкоголю залежить також і від пропорції води і цукру

Зворотна ситуація також є небажаною — надлишок води дає можливість прискорити роботу дріжджів, однак по закінченню бродіння вміст спирту в бразі чи буде досягати 9 — 10%, що спричинить за собою додаткові витрати енергії на нагрівання і випаровування суміші.

Розрахунок кількості самогону з 10 літрів браги

Як розрахувати вихід самогону з 10 літрів браги? У більшості популярних рецептів, які довели свою ефективність на практиці, кількість цукру, що додається в початкову суміш, вказується в кількості 300 — 350 г на 1 л води. Такі параметри дозволяють гарантувати швидке і повне зброджування практично без залишку, що дозволить одержати на виході (в ідеальному варіанті) близько 200 — 250 мл самогону з 1 л браги. Це означає, що з 20 літрів браги (середній обсяг стандартного перегінного куба) виходить 4 — 5 л готового продукту або 2 — 2,5 л з 10 л. Про те, скільки треба цукру для самогону, дивіться у цьому відео:

Як можна збільшити кількість самогону, одержуваного з одиниці об’єму браги? Насамперед, слід звернути увагу на тип використовуваних дріжджів, оскільки саме від цих мікроскопічних грибків залежить протікання процесу бродіння. Сучасна промисловість виробляє декілька основних дріжджових культур, головні відмінності між якими полягають у швидкості розмноження і максимальному значенні стійкості до дії спирту:

  • хлібопекарські — застосовуються для додавання в випічку, мають здатність виділяти велику кількість вуглекислого газу, яка швидко піднімає тісто;
  • винні — призначені для виробництва вина і різноманітних фруктових браг, для яких головним показником є збереження смакових якостей;
  • пивні дріжджі — характеризуються можливістю розвиватися в умовах знижених температур (так зване «низове» бродіння, що протікає при 7 – 10 °С), що дуже важливо для правильного дозрівання світлих сортів пива;
  • спиртові дріжджі мають високу стійкість до дії спирту, завдяки чому саме вони використовуються для виробництва браги, перероблюваної міцні алкогольні напої.

Який тип дріжджів рекомендується застосовувати для домашнього самогоноваріння? В силу того, що справжні спиртові дріжджі важко знайти в звичайному магазині, початківці самогонники часто використовують найбільш поширену різновид — хлібопекарські дріжджі.

Такий вибір є досить серйозною помилкою, оскільки грибки подібного типу виділяють в брагу величезна кількість сивушних масел, наявність яких негативно позначається на смаку самогону. Спиртові дріжджі володіють наступними перевагами:

  1. Скорочений строк повного циклу бродіння. У той час як звичайна брага дозріває приблизно на десятий день, матеріал, заснований на спиртових дріжджах, буде готовий до перегонці через 4 — 6 днів в залежності від концентрації цукру.
  2. Підвищена стійкість до високих концентрацій спирту в суміші. Якщо хлібопекарські та пивні дріжджі гинуть вже при 13 — 14% алкоголю в бразі, то спиртові різновиди витримують показники близько 17 — 18%, що безпосередньо впливає на вихід самогону.
  3. За рахунок скороченого часу бродіння в бразі просто не встигають накопичитися побічні продукти розпаду цукру — сивушні масла, естери та метиловий спирт.
  4. Відсутність великої кількості піни, що дозволяє відмовитися від використання піногасників або постійного відстеження стану браги.

Як збільшити кількість самогону, одержуваного з браги?

Існує кілька показників, змінюючи які, стає можливим домогтися максимального виходу міцного алкоголю з браги. Насамперед, необхідно звернути увагу на такі параметри:

  1. Гідромодуль браги. Даний показник характеризує кількісне співвідношення цукру і води в початковій суміші і може приймати значення від 1:5 (мінімальна концентрація, становить 2 кг цукру на 10 л води) до 1:3,5 (2,8 кг на 10 л). Чим нижче концентрація поживних речовин, тим швидше дріжджі здатні їх переробити, однак при цьому зростає кількість вільної води, яку доведеться нагрівати протягом перегонки.
  2. Тип дріжджів. Віддаючи перевагу спиртовим різновидів грибків, можна досягти вмісту спирту в бразі на рівні 17 — 18%.
  3. Швидкість бродіння і температурний режим. Створюючи мікроорганізмів комфортні умови для розвитку, скорочується термін бродіння, а патогенні бактерії не встигають захопити і переробити спирт сторонні речовини.

Скільки самогону можна отримати, перегнавши двадцять літрів браги? Саме такий показник обсягу є найбільш зручним для проведення розрахунків, оскільки в стандартний варильний бак входить близько 20 — 22 л початкової спиртовмісної суміші.

Дотримуючись елементарних правил приготування браги і віддаючи перевагу якісному цукру, дріжджів і води, стає можливим досягти результату близько 4,5 — 5 л високоякісного домашнього продукту міцністю 40 — 45%.

Приготування міцних алкогольних напоїв у домашніх умовах, незважаючи на всю видиму простоту, вимагає проведення ретельних розрахунків і гранично уважного ставлення до дрібниць. Детальніше про розрахунки в самогоноварении дивіться у цьому відео:

Вибір цукру, дріжджів і води, а також дотримання правильного температурного режиму зброджування дозволяє контролювати вихід самогону на запланованому рівні.

© 8890 Alcoinfo. Всі права захищені.