Смачний напій з самогону як можна зробити ?

Багато любителі домашнього виноробства задаються питанням, як зробити смачний напій з самогону. Безперечно, на основі самогону можна зробити і домашній коньяк, і настоянку, і навіть віскі. Але для початку потрібно, щоб вийшов смачний самогон, в якому зовсім не будуть відчуватися сивушні масла. Приготування такого напою — справа непроста. Можна використовувати при цьому традиційні рецепти, можна експериментувати, підбираючи власні інгредієнти. Є багато продуктів, які можуть покращити запах самогону і прибрати неприємний присмак. Але починати потрібно зі суворого дотримання технології при приготуванні бражки.

Як приготувати брагу

Мабуть, у кожного майстра є свої рецепти і секрети. Тим не менш, класична бражка, відома з найдавніших часів, завжди містить цукор і дріжджі, а ось вже інші компоненти залежать від уподобань того, хто готує цей напій. Справа в тому, що вона не завжди є основою алкоголю, готують і брагу для пиття.

Головне — забезпечити їй правильний бродіння. Тоді і запах напою, і його смак, і інші властивості будуть на висоті.

Деякі рецепти передбачають виготовлення браги з фруктового соку і цукру. Причому сік можна брати будь — як зроблений в домашніх умовах, так і фабричний. Звичайно, свіжовичавлений смачніше, і в ньому точно немає сумнівних інгредієнтів начебто харчових барвників та консервантів. Але добре вийде і з магазинного продукту, якщо знайти сік першого віджиму, з м’якоттю і мінімумом сторонніх компонентів. А ось цукор не так важливий.

Класичний рецепт передбачає 450-500 р. цукру на 5 літрів соку і всього 7 р. дріжджів (сухих). Сік відстоюють протягом дня, щоб весь осад випав на дно. Після цього його наливають в бутель, додають дріжджі або цукор. На ємність встановлюють гідрозатвор чи рукавичку і ставлять у темне місце. Процес бродіння буде тривати 2 тижні. Після чого потрібно перелити напій в іншу ємність, щоб не було осаду. На смак такий напій буде досить приємним. Але дистиляцію він не пройшов, так що потрібно зберігати його в холодильнику або використовувати як основу для самогону.

Як очистити самогон?

Поліпшення напою проводиться різними способами. Як правило, навіть саме по собі очищення самогону може зробити його смачніше. Це допомагає заодно прибрати неприємний запах. При цьому рецепти очищення теж є різні. Популярністю користується очищення молоком. Перевага методу полягає в тому, що це самий безпечний і простий спосіб, можна сказати, побутової, оскільки не потрібні ні подвійна перегонка, ні якісь дорогі інгредієнти. І при цьому його можна комбінувати з іншими способами поліпшення продукту.

Порядок очищення простий. Потрібно звичайний питний продукт — знежирене і пастеризоване молоко (в ньому точно не міститься шкідливих домішок). На 10 л. самогону береться 100 мл молока. Інгредієнти перемішують, бідон закривають кришкою. Суміш треба витримати в темному прохолодному місці протягом 5-7 діб. Щодня її потрібно перемішувати. Через тиждень самогон акуратно зливають, щоб не було осаду у вигляді білих пластівців, фільтрувати напій треба через шматок фланелі.

Щоб очищення була більш ефективною, на фланель потрібно насипати порошок деревного вугілля, найкраще березового. Він добре витягує з самогону сивушні масла. Це теж допомагає прибрати запах.

Надавати напою приємний смак можна і з використанням житнього хліба. Сьогодні цей спосіб використовується рідше, оскільки потрібен свіжовипечений житній хліб без домішок. В магазинах такий є не завжди. Але якщо вдома хтось займається випічкою хліба, то можна скористатися таким моментом. Тим більше що на 1 л. самогону потрібно всього 100 р. житнього хліба. Причому навіть кірка для цього не потрібна, тільки м’якуш, який кришать прямо в самогон. Ємність з напоєм щільно закривають, а потім ставлять у темне прохолодне місце на 2-3 доби. По закінченні терміну напій відфільтровують. Це допомагає зробити його прозорим, надає приємний запах.

Як поліпшити смак самогону, якщо здається, що і після цього він трохи грубуватий? Потрібно двічі профільтрувати напій.

Як пом’якшити самогон: цитрусові добавки

Навіть домашній самогон може володіти різким запахом або грубуватим смаком. Але можна пом’якшити смак самогону. Причому це робиться з допомогою натуральних продуктів, цілком доступних — вони є практично в будь-якому супермаркеті.

Наприклад, м’який смак самогону додасть свіжий лимон. Потрібен саме свіжий фрукт, не заморожений, не цукат. Підбирати потрібно якісні плоди, без дефектів та пошкоджень, з жовтою, а не з зеленої скоринкою. Важливо простежити, щоб на них не було плям. Пом’якшення проводиться за таким рецептом. Беруть скляну банку або іншу ємність об’ємом в 3 л. Половину лимона нарізають кружечками. Після нарізаний цитрус поміщають в банку і повністю весь обсяг заливають самогоном. Банку щільно закривають кришкою. Напій повинен настоюватися не менше тижня, після цього він готовий до вживання. Це найпростіший спосіб додати самогону приємний смак.

Можна використовувати й інші види цитрусових. Причому для поліпшення смаку навіть необов’язково використовувати самі плоди —достатньо взяти скоринки від них. Дуже важливо ретельно вимити плід і витерти. Для того щоб продовжити термін зберігання, цитрусові обробляють різними хімікатами, тому і необхідно настільки ретельне очищення плода. Для додання самогону яскравих смакових відтінків знадобиться тільки цедра. Крім того, потрібно зрізати тільки верхню частину шкірки, тобто помаранчевий шар з апельсина або грейпфрута або жовтий — з лимона.Аромат напою додає саме цей шар цедри. А ось біла частина скоринки під ним може надати самогону гіркі нотки.

Як виправити смак самогону в цьому випадку? Треба вибрати вдалу комбінацію фруктів. Це можуть бути апельсини, лимони, мандарини, лайми, навіть суміш всього потрошку. Наполягають практично так само, як було описано вище. Тільки процедура займе більше часу — в середньому не менше двох тижнів.

Все це час банку повинна бути щільно закрита.

Поліпшення смаку за допомогою спецій

Як скорегувати смак самогону в домашніх умовах? Для цього можна використовувати спеції. Найпопулярніший для цього компонент — мускатний горіх. Він робить самогон в домашніх умовах більш пряним і пекучим, і в той же час більш смачним. Важливо тільки не перестаратися з кількістю мускатного горіха. Щіпки спеції на літр самогону буде цілком достатньо. Наполягати напій на мускатном горісі потрібно як мінімум два тижні, а краще навіть 21 день.

Як надати самогону пекучий латиноамериканський присмак? Потрібно використовувати чорний перець. На трилітрову ємність напою вистачить 6-7 горошин. Наполягати при кімнатній температурі протягом 2-4 тижнів. Перевага цього варіанту в тому, що чорний перець завжди під рукою, і метод вийде цілком дешевим.

Інші інгредієнти для поліпшення смаку

Як зробити самогон не тільки смачним, але і в певному сенсі корисним? Потрібно використовувати кедрові горішки (причому як очищені, так і неочищені, що дозволяє спростити процедуру). Результат і в тому, і в іншому випадку буде непоганим, запах буде приємним, смак же буде відрізнятися, оскільки на шкаралупі горішків неминуче залишається невелика кількість смоли. Хоча зрозуміло, що для того, щоб використовувати неочищені горішки, їх потрібно ретельно помити і обдати окропом. Як приготувати самогон в цьому випадку? На 0,5 літра напою треба взяти 25 р. цієї добавки.

Настоюють як мінімум два тижні.

Існують і інші рецепти. Наприклад, кожен фахівець домашнього виноробства повинен знати, як пом’якшити смак за допомогою паленого цукру або карамелі. Правда, варто пам’ятати про те, що ці компоненти дають тільки смаковий ефект, тобто вони маскують наявність сивушних масел, але не прибирають їх повністю.

За класичним рецептом, на трилітрову ємність з самогоном потрібно взяти близько 2-3 кубиків паленого цукру і настоювати протягом двох тижнів. Це приблизно чайна ложка продукту. Більше не потрібно, а може навіть нашкодити благородного смаку напою. Цукор попередньо розтоплюють на повільному вогні (звідси і назва — палений цукор).

Приємним смаком відрізняється самогон, який був очищений за допомогою дубової кори. Аромат його при цьому може нагадувати навіть запах витриманого рому або віскі —адже ці напої витримуються саме в дубових бочках. Робитися напій буде 14-15 днів.

Є і інші добавки, які зможуть істотно поліпшити смак і аромат. Наприклад, для отримання фруктових нот додають персик і абрикос, а для гіркуватого, але в той же час пряного смаку — розмарин. Запах бродіння усуває ваніль. Але з цим інгредієнтом потрібно дотримуватися обережності, оскільки спеція сама по собі володіє гірьким смаком, незважаючи на солодкий запах. І це неприємна гіркота, на відміну від тієї ж полину, квіти і листя якої можна використовувати для додання самогону благородного смаку і запаху (досить згадати абсент, який наполягають на цій траві). Нарешті, любителі французької та німецької кулінарії можуть додавати аніс.

Пом’якшення самогону сахаросодержащими продуктами

Крім уже згаданого паленого цукру є й інші варіанти. Досвідчені фахівці рекомендують такі компоненти, як фруктоза або мед.

Так, фруктози для 7-8 літрів напою буде потрібно всього 1 столова ложка. А от меду потрібно в три рази більше.

Мед дає взагалі досить цікаву реакцію. При його контакті з самогоном утворюється тепло, а зовні це проявляється ще й веселими бульбашками. Треба обов’язково дочекатися закінчення реакції, тобто моменту, коли припиниться утворення бульбашок. Щоб підвищити ефективність методу, паралельно використовується активоване вугілля. Таблетки потрібно попередньо розмолоти, додати мед, і цю суміш вже вилити в напій. Банку щільно закривають і залишають в темному і холодному приміщенні (температура повинна бути не більше 4°С, адже реакція дає тепло). Наполягають приблизно 4 дні. Цей рецепт дає самий ніжний смак. І, до речі, вважається одним з найдавніших, звичайно, в давнину використовувався звичайний деревне вугілля.

Як надати самогону смак і колір?

Є такі компоненти, які покращують не тільки смак і запах, але і колір напою. Багато з них можна використовувати в домашніх умовах. Наприклад:

  1. Зелений колір отримують від листя чорної смородини і м’яти, які до того ж роблять смак більш свіжим.
  2. Синій відтінок можна отримати з квіток деревію або волошки. Але на смак вони безпосередньо не впливають, потрібно шукати додаткові інгредієнти.
  3. Коньячний колір надає чорнослив. Він же дає приємний терпкий присмак. На трилітрову ємність беруть 100 г ягід і настоюють протягом тижня.
  4. Червоний колір дають брусниця і чорниця, а якщо додати ще й журавлину, то можна очистити напій від сивушних масел і отримати тонкий смак з кислинкою.


Існують і більш цікаві варіанти. Наприклад, перегородки волоських горіхів дають золотистий колір і очищають самогон від сивушних масел. А розчинна кава непросто усуває неприємний запах, але і додає незвичайний смак. А ось харчові барвники самі по собі використовувати марно. На колір і на вкусони не вплинуть. Втім, їх можна використовувати в поєднанні з іншими інгредієнтами. Наприклад, можна спробувати поєднувати одночасно полин і зелений барвник (але тільки в дозуванні, передбаченої виробником в інструкції, дуже важливо не захоплюватися фарбуванням).

© 8960 Alcoinfo. Всі права захищені.