Технологія приготування браги з аличі для самогону

Всім любителям міцного алкоголю напевно буде цікаво, як приготувати брагу з аличі для самогону, особливо, якщо вони живуть в тих місцях, де вона росте в надлишку і зустрічається навіть в дикому вигляді. Адже наявність дешевого джерела вихідної сировини і визначає в підсумку вартість одержуваного самогону. Оптимально, якщо дешеву сировину ще й смачно і ароматно саме по собі, чому на всі 100 % відповідає будь зливу, особливо алича.

З аличі варять варення і компоти, готують соус ткемалі, кладуть в плов і шпигують їй індичку, роблять мармелад і пастилу, вона подобається і дорослим, і дітям. А все тому, що вона поєднує ніжний тонкий фруктовий аромат з дивним смаком, одночасно і кислим і солодким.

Ця ягода досить доступна, оскільки зустрічається практично у всіх південних регіонах як в дикому, так і в культурному вигляді.

Алича, вона ж вишня, слива, або ткемалі, вважається дуже корисним плодом, поліпшує загальний стан організму і допомагає практично без зусиль розлучитися із зайвими кілограмами. Загалом, сам бог Діоніс велів нам робити з цією жовтою, фіолетовою, червоної або зеленої сливи вино і гнати самогон.

Теоретичні основи

Плоди цієї рослини практично на 90% складаються з води, майже не містять жирів і крохмалистих речовин. Крім того, у них досить мало цукру — близько 4,5 — 6,5%, і досить багато кислоти — від 2,0% до 3,0%.

На природних сахарах, тобто на фруктозі, вихід самогону буде невеликий: максимум 0,5 л алкоголю на 10 кг вихідних фруктів.

Додавання цукру в кількості 1 кг здатне збільшити вихід кінцевого продукту в 2 рази, але при цьому дещо знижує фруктовий аромат напою.


Алича не особливо солодкий фрукт і вимагає додавання цукру у брагу

На природних, або «диких » дріжджах, тобто в тому випадку, якщо плоди не мити, брага з аличі буде бродити від 2 до 6 тижнів. Додавання хлібопекарських або спиртових дріжджів може скоротити час бродіння до 1 тижня, однак змінить запах самогонки не в кращу сторону.

Хімічний склад фруктів безпосередньо пов’язаний з кольором аличі.

Так, якщо ми візьмемо плід жовтого кольору, то в ньому буде міститися багато лимонної кислоти і фруктози, але дуже мало дубильних речовин. Якщо ж взяти чорноплідну аличу, то ми отримаємо досить багато пектинових речовин. У кісточках плодів знаходиться глікозид амігдалін, який у присутності води і ферментів може виділяти синильну кислоту, що загрожує гірким смаком самогону разі порушення їх цілісності, якщо використовувати плоди цілком. Детальніше про рецепт напою з аличі дивіться у цьому відео:

Для приготування високоякісної браги потрібно видалити кісточки з плодів, оскільки інакше процес буде дуже важко контролювати, тобто доведеться додавати необхідні інгредієнти на вічко, що тягне за собою рецептурні помилки і втрату часу і сил.

Інгредієнти для бражки

Існують деякі відмінності в приготуванні браги з розім’ятих фруктів або чистого соку, а також з митих фруктів з додаванням дріжджів, або немитих без них. Відповідно і кількість інгредієнтів буде різним залежно від того способу, який ми оберемо для себе.


Перед приготуванням браги вийміть кісточки з аличі

Вихідні продукти, які нам знадобляться для приготування бражки з немитою аличі:

  1. Візьмемо стиглої аличі 10 кг.
  2. Запасемося 1 або 2 кг цукру.
  3. Води беремо 5 л на 10 кг фруктів, плюс додаємо по 3 л на кожен 1 кг цукру, оскільки кількість доданого цукру буде залежати від солодощі та стиглості аличі.
  4. Підготуємо 30 г сухих або 150 г пресованих дріжджів на той випадок, якщо брага на третій день все ще не почне «грати ».

Продукти, які нам знадобляться для готування браги із соку:

  1. Сік аличевий, віджатий, наприклад, шляхом пресування — 10 л.
  2. Цукру беремо 2,5 кг
  3. Води потрібно 10 л.
  4. Винні дріжджі можна взяти в кількості 30 г, але краще перед використанням прочитати рекомендації на етикетці, оскільки у різних виробників штами дріжджових грибків можуть бути різної активності.

Рецепт аличевої браги з плодів

Послідовність дій така:

  1. Беремо немиті плоди і видаляємо з них кісточки, щоб бражка не гірчить.
  2. Подрібнюємо плоди до однорідного стану будь-яким способом, можна через м’ясорубку, можна дрилем з насадкою. Отримуємо фруктове пюре.
  3. Розводимо 0,5 кг цукру в 1,0 л води і додаємо отриманий сироп в пюре, ретельно вимішуючи.
  4. Тепер покриваємо верхню частину банки марлею, обв’язуємо шийку і ставимо на пару днів в темне і тепле місце. Таким шляхом ми даємо можливість природним дріжджам, що знаходяться на поверхні фруктів, активуватися. Якщо на третій день сусло все ще не забродило, додаємо підготовлені дріжджі — 30 г сухих або 150 г пресованих.
  5. Як тільки з’являться бульбашки піни і кислуватий запах, переміщаємо суміш у флягу або іншу ємність для бродіння.
  6. Тепер розвести в 3 л води залишилися 1,5 кг цукру і додаємо сироп у флягу таким чином, щоб у нас залишалося вільне місце для піни. Як правило для піни залишають не менше 20 — 25% вільного простору ємності.
  7. На горло фляги встановлюємо гідрозатвор, щоб брага не скисла, так як бродіння на натуральних дріжджах йде дуже повільно. Якщо гідрозатвори немає, можна надіти на горло гумову рукавичку, попередньо зробивши в ній дірки на пальцях.
  8. Тепер ставимо флягу в темне і тепле місце. Оптимальною температурою бродіння вважається 20 °с — 28 °C. Власне температурний режим, а також активність дріжджових грибків і визначить швидкість приготування браги. Показником того, що бродіння триває, служить наповнена повітрям гумова рукавичка, що стирчить вгору. Як тільки вона мляво повисає, значить період бродіння закінчений.
  9. Після того як бродіння закінчиться, зливаємо брагу з залишку, фільтруємо і віджимаємо залишок. Тепер можна використовувати отриманий продукт для первинної перегонки.

Рецепт аличевої браги з соку

Змішуємо сік, цукор і воду в пропорціях, зазначених вище, додаємо розлучені та активовані спиртові дріжджі, ставимо флягу під гідрозатвор або під рукавичку, як і в попередньому рецепті, і залишаємо бродити в темному і теплому місці. Процес бродіння піде набагато швидше, ніж у випадку з фруктовим пюре без дріжджів, і може закінчитися вже через 3, максимум 5 днів.


Брага на алычовом соку готується швидше

Коли бродіння закінчиться (рукавичка опустилася), залишаємо брагу ще на пару днів, щоб вона могла висвітлитися, а потім зливаємо з осаду і відправляємо на первинну перегонку в куб. Переганяємо 2 рази, відтинаючи голови і хвости.

Готовий самогон з аличі розбавляємо водою до 40° і герметично закрити. Для поліпшення смаку залишаємо його на 2-3 дні, після чого дегустуємо.

На виході у нас повинно вийти від 2,0 до 3,0 літрів самогону з аличі міцністю 40°. Оригінальний рецепт вина з аличі дивіться у цьому відео:

Чим довше буде відстоюватися аличевий алкоголь, тим тонше і м’якше буде його смак, а запах — ніжніше.

© 2018 Alcoinfo. Всі права захищені.