Виготовлення браги без використання дріжджів

Словосполучення «брага без дріжджів» має на увазі лише те, що в приготуванні цього алкогольного напою не беруть участь фабричні дріжджі.

Процес бродіння в такому випадку запускають або злаковий солод, або фруктові «дріжджі».

Перший варіант — це пророщені зерна пшениці, кукурудзи, ячменю та інших зернових, а другий — це грибкові мікроорганізми, що живуть на фруктових плодах.

Злакова бездрожжевая брага готується як з одного виду зерен, так і з декількох. Додають в неї різні продукти: мед, старе варення, родзинки, цукерки, яблука та інше. Існує безліч рецептів виготовлення алкогольного напою домашнього без застосування фабричних дріжджів.

Брага з пшениці і цукру

Перед тим як зробити брагу з пшениці, необхідно знати, яке зерно підійде для цього. Краще взяти те, яке було зібрано 2 чи більше місяців тому, так як бродіння від свіжого зерна буде слабким. Якщо є можливість використовувати пшеницю твердих сортів, то треба цим скористатися. Ще кілька вимог пред’являється до пшениці: потрібна добре просушена, не пріла, не оброблена хімічними засобами.

Природні дріжджі відмінно справляються з переробкою цукру на спирт, замінюючи собою фабричні.

Вони надають домашнього напою оригінальний смак — зерновий. Для браги необхідні наступні інгредієнти:

  • пшениця — 5 кг;
  • цукор (він збільшує вихід готового продукту) — 6,5 кг;
  • вода — 20 л.

Приготування браги починається з підготовки закваски. Від зерен слід відокремити сміття, промивши їх водою. Потім їх засипають у відповідну ємність, додають цукор (приблизно 1,5 кг). Заливають водою, але не всім кількістю відразу, а тільки 5 л. Для бродіння необхідно залишити суміш при кімнатній температурі, не закриваючи ємність кришкою.

Приблизно через 3 — 5 діб пшениця проросте. Як тільки це станеться, засипається в ємність цукор, що залишився і доливається вода — 15 літрів. Ємність закривається кришкою з гідрозатворів і ставиться в приміщення, де температура тримається на позначці в 28 ?Або трохи вище. Там бражка повинна простояти не менше тижня. Її слід хоча б раз на добу струшувати.

З пшениці готується домашній напій і за іншим рецептом. Для цього знадобляться вже пророслі зерна. Паростки з них слід видалити, а пшеницю потовкти й розвести водою, причому рідини за обсягом має бути в 3 рази більше. У суміш додається цукор — 1 склянка на 1 кг пшениці. Ємність ставиться в тепло приблизно на тиждень.

Пейсаховка — брага на ізюмі

Пейсаховкой називають домашній напій, поставлений на ізюмі. Таке найменування походить від релігійного єврейського свята Пейсах, коли пити некошерні напої було не можна. Бражка без дріжджів для самогону, приготовлена з родзинок, для такого свята як раз і підходила.


В ізюмі багато цукру, тому він добре підходить для браги

Родзинки повинен бути справжнім, висушеним в природних умовах, попередньо не оброблений ніякими хімічними продуктами. Для приготування потрібно 2 кг родзинок, 100 г цукру і 10 л води.

Рецепт браги наступний:

  1. Готується закваска. В банку об’ємом 3 л змішуються 200 г родзинок, 0,5 л води, нагрітої до 40 ?З, 100 г цукру. Ємність ставиться в тепло на 3 години.
  2. Набряклий родзинки виймають з банки, додають до нього ще жменьку ягід і подрібнюють за допомогою блендера. Повертають сировину в банку ще дня на 4. Після закінчення цього часу повинна утворюватися піна. З’явиться запах бродіння. Якщо цього не сталося, значить, ізюм був оброблений хімією, яка вбила природні дріжджі. Слід скористатися іншим родзинками.
  3. Як тільки закваска буде готова, можна приступити до виготовлення браги. Залишився родзинки слід залити водою на 3 — 4 години, поки він не розбухне. Після цього ягоди подрібнюють і засипають в приготовлену ємність для бродіння. Туди ж вливають закваску. Додають об’єм, що залишився води. Ємність закривають кришкою з гідрозатворів і ставлять в тепле приміщення, де підтримується температура від 20 до 27?С.

Готовність браги без дріжджів можна визначити за зовнішнім виглядом: рідина стане світлою, осад випаде на дно ємності. Смак напою буде нагадувати молоде вино. Станеться це приблизно через 4 — 5 тижнів після установки ємності в тепло.

Готування браги із фруктів та ягід

Любителів домашніх напоїв часто цікавить питання про те, як поставити брагу з ягід та фруктів, не використовуючи фабричні дріжджі. Важливо знати, що мити плоди не можна, так як легко змити грибки, які беруть участь у бродінні, замінюючи заводські дріжджі.

Напій із слив готується з 12 кг слив і 2 кг цукру. Плоди розминають, змішують з цукром і ставлять у тепле місце на 2 — 3 тижні для бродіння.

З сливи можна зробити брагу і по-іншому. Для цього буде потрібно 3 відра плодів. Їх розминають в ємності і залишають для бродіння в теплому місці на 3 тижні. Цей рецепт не передбачає додавання цукру і води. Детальніше про бразі з фруктів дивіться у цьому відео:

Дуже просто зробити брагу без дріжджів з горобини. Для цього потрібно злегка підморожені ягоди. З них сік віджимається. Він блукає близько тижня. Ні цукор, ні вода в нього не додаються. Але перегнати такий напій припаде 2 рази.

Рецепти браги з яблук досить прості. Але готується напій тільки з дозрілих плодів, нещодавно зірвані з дерева. Яблука мити не можна, їх тільки очищають від серцевини і подрібнюють до стану пюре. Потім через прес з пюре віджимають сік. Що залишився макуха слід залити водою і дати суміші настоятися. Потім в ємкості для бродіння змішуються сік і макуху в пропорції 5:1. Ємність ставлять у тепле місце на 2 тижні.


Фруктова брага готується із стиглих плодів непошкоджених

Для приготування браги з ягід і фруктів потрібно більше часу, ніж для отримання напою з використанням фабричних дріжджів, але самогон з неї виходить більш ароматним і м’яким.

Рецепт приготування браги з кавуна

Кавун володіє високим вмістом цукру, тому багато хто намагається виготовити з нього брагу. Але вона вдається не завжди. Вся справа в тому, що м’якоть кавуна не містить природних дріжджів, так як є майже стерильною. Не всі знають, як приготувати брагу з цієї ягоди, хоча нічого складного в цьому немає.

Спершу слід приготувати закваску. Для цього знадобляться виноград або смородина. У літрову банку слід помістити 1 склянку давленого винограду або смородини, 50 г цукру, залити водою приблизно на 2/3 ємності і прибрати в тепле місце. Бродить закваска буде 3 — 4 дні, після чого починають займатися брагою. Для неї знадобиться 30 кг кавунової мезги, 3 кг цукру. Детальніше про виготовлення кавунової браги дивіться в цьому корисному відео:

Кавунову м’якоть відділяють від скоринки і перемішують в однорідну масу за допомогою міксера. Потім проціджують через марлю, в результаті чого і від кісточок позбавляються. Мезгу заливають в ємність, приготовлену для бродіння, додають цукор і закваску. Ємність поміщають в тепло.

Процес бродіння без використання заводських дріжджів більш тривалий, тому слід запастися терпінням.

Це стосується не тільки кавунової браги. Більше часу знадобиться на виготовлення будь-якого домашнього напою, якщо в процесі не використовуються фабричні дріжджі.

© 3104 Alcoinfo. Всі права захищені.