Виготовлення браги на пшениці

Брага на пшениці вважається найкращим сировиною для самогону. Але для її створення треба витратити більше сил і часу, ніж на інші види спиртних основ. Брага з пшона не поступається за смаковими якостями аналогічного напою з пшениці. Способи приготування обох видів алкогольних напоїв практично однакові. Як приготувати брагу з зерна (пшона або пшениці), буде розказано далі. Більшість рецептів легко повторити в домашніх умовах.

Способи виготовлення браги із зернових культур

Спочатку треба підібрати якісне пшоно або пшеницю. Бажано для виробництва напою взяти зерна тільки вищої якості. Низькоякісне або його зіпсовані зразки різко погіршують смак браги, надаючи їй неприємну гіркоту і поганий запах.


Брага з пшениці може бути зроблена 2 основними способами:

  1. Напій виготовляється без застосування дріжджів.
  2. Виробляють брагу на пророщеної пшениці (солоді).

З пшона брагу можна отримати, тільки застосовуючи дріжджі. Рецепт такого напою дуже простий. Для його виготовлення потрібні наступні інгредієнти:

  1. Пшоно вищої якості — 3 кг.
  2. Тісто — 1200 р.
  3. Вода — 12-15 л.
  4. Дріжджі — 100 р.

Спочатку розварюють пшоно. Після цього його заливають теплою водою (25 °C), а потім додають дріжджі і тісто. Посудину накривають теплою тканиною. Його переносять в приміщення, де підтримується температура 20-28 °C. Бродіння триває 9-10 діб. Щоб контролювати процес, можна накрити посудину кришкою з водяним затвором. Після того як брага повністю перебродить, її відокремлюють від осаду. Алкогольну рідину треба відфільтрувати через марлевий фільтр. На наступному етапі брага, виготовлена із застосуванням пшона, переганяється в самогон. Для цього її проганяють 2 рази через самогонний апарат.

Отриманий спирт розбавляють водою, доводячи його міцність до 40 °C.

Хороша брага з використанням пшона може бути отримана при вживанні ферментів Альфа-амілаза і Глюко-амілаза. Для виготовлення напою потрібно придбати 2 кг пшона, 4 м спиртових дріжджів і самі ферменти. Знадобиться 8 л води.

Спочатку кип’ятять воду, а потім вимикають плиту. Засипають у каструлю пшоно і добре розмішують. Щоб воно запарився, посудину замотують у ковдру, ставлять на 1,5 години в тепле місце. Після цього додають 6 мл Альфа-амілази, а пшоно треба остудити до 64 °C.

У каструлю вносять 3 мл Глюко-амілази. Добре розмішують. Загортають у теплу тканину і залишають на ніч.

Вранці заливають теплою водою дріжджі, тримають 10 хвилин. Після цього їх вводять в каструлю з суслом. Посудину залишають в кімнаті. Але треба стежити, щоб температура бродильної маси не падала нижче 28, але не перевищувала 30 °C. Процес бродіння триває 5 діб.

Отриману брагу треба фільтрувати, а потім перегнати в самогон.

Як зробити алкогольний напій з пшениці без використання дріжджів

При використанні рецепта пшеничного браги на диких дріжджах знадобляться наступні інгредієнти:

  1. Пшениця вищої якості — 4 кг.
  2. Вода (бажано джерельна або з артезіанської свердловини) — 30 л.
  3. Пісок цукровий — 4 кг.

Як зробити брагу з пшениці без використання дріжджової маси? Будь-яка рослина, в тому числі і зернові злаки, має деяку кількість диких дріжджів. Вони і використовуються при виготовленні браги.

Спочатку зерна пшениці треба добре промити. Для цього їх заливають водою, а потім прибирають новий сміття. 1 кг промитого зерна засипають у бочку їх пластику. Після цього пшеницю розподіляють по дну посудини, а потім заливають водою так, щоб вона покрила зернятка шаром в 2 або 3 див. Бочку закривають кришкою. Посудину залишають на 24 години. Це потрібно для розмокання злаку. Таким чином пророщуємо пшеницю, ставимо брагу.

На наступний день в бочку додають 0,5 кг цукрового піску. Ретельно розмішують всю отриману суміш. Бочку накривають тканиною або марлею. Переносять посудину в тепле, але темне приміщення. Там бочка повинна простояти 7-10 діб. Треба 1-2 рази на добу добре перемішувати суміш, інакше вона закисне. Через зазначений час буде готова закваска на диких пшеничних дріжджах.

В отриману закваску всипають весь залишився цукровий пісок і пшеничне зерно. Все заливають водою, підігрітою до 25 °C. На бочку встановлюють водяний затвор, а потім посудину знову переносять у тепле приміщення. Бродіння буде йти близько 7 днів. Температура в приміщенні не повинна опускатися нижче 20 °C, інакше бродіння припиниться.

Як тільки процес бродіння закінчиться, бражка повинна бути злита з осаду. Її фільтрують. Як поставити брагу на самогон? Для цього її треба перегнати на самогонному апараті. При першій перегонці вийде спирт міцністю не більше 6-10 °C. Після цього отриманий сирець проводять через вугільний фільтр. Після другої прогонки самогон буде більш міцний. Його розбавляють водою і повторно проганяють через апарат. Відокремлюють головний фракцію (приблизно 30 мл з кожного літра сирцю). Після цього відділяють середню частину. Утворюється пшеничний дистилят, який розводять водою до отримання 40° фортеці.

Напій повинен простояти 2 дні, а потім його можна вживати.

Отримання зеленого солоду для виготовлення самогону

Цей рецепт приготування зерновий браги на пшениці дозволяє не використовувати цукор. Але зате знадобляться дріжджі. Зазвичай використовується сухий тип цього продукту, але в деяких випадках застосовуються винні або спиртові дріжджі. Цей рецепт браги з пшениці ґрунтується на заміні цукру зеленим солодом. Цей інгредієнт можна приготувати самому, або купити на пивоварному заводі готовий солод.

Зернова брага на пшениці виготовляється з використанням наступних компонентів:

  1. Пшениця вищого сорту — 6 кг.
  2. Сухі дріжджі — 20-25 р.
  3. Вода — 20-25 л.

Приготування браги починають з виготовлення зеленого солоду (якщо він не покупної). Треба проростити пшеницю. Для цього 1 кг зерна треба добре промити у проточній воді. Видаляється все сміття і спливли зернятка. Потім насипають весь обсяг проращенной пшениці в неглибоку посуд і заливають водою шаром в 5 див. Зерно залишають замачиваться протягом 7 годин, а потім його промивають, заливають міцним розчином марганцевокислого калію, тримають в ньому пшеницю близько 15 хвилин. Після цього знову промивають зерно, а потім розсипають його на лотки.

Зернятка треба поливати водою (теплою) кожен день по 2-3 рази, а потім перевертати. Це продовжується до тих пір, поки зелені паростки не стануть довжиною з саме зерно. Зазвичай це відбувається через 2-3 дні. Отримана маса і називається солодом. Його треба знову промити в марганцівці (0,2 г порошку на 1 л води). Це потрібно для усунення зараження мікробами сусла. Солод тримають у розчині близько 15 хвилин, а потім промивають.

Отриману масу треба подрібнити будь-яким доступним способом. Солод, зроблений з пророщеної пшениці, рекомендується використовувати відразу.

Решта 5 кг зерна треба повністю розмолоти на ручному млині або зернодробилке. Її засипають в бак, а потім заливають гарячою водою, розварюють 15 хвилин. Після цього вносять солод при температурі до 65 °C. Суміш ретельно перемішують. Бак укутують теплою ковдрою і залишають на 2-3 години. Сусло стає солодким. Щоб переконатися в цьому, можна капнути на суміш йод. Якщо він не змінить колір, значить, процес йде нормально.

Брагу і самогону з пшениці з солодом

Готове сусло швидко охолоджують до 25 °C. Для цього зазвичай застосовують настільний вентилятор або ставлять бак з розчином в холодну воду, обкладаючи його льодом.

Охолоджену суміш переносять в бродильну ємність, додають в неї дріжджі. Закривають посудину кришкою, встановлюють водяний затвор. Бродильну ємність переносять в приміщення, де підтримується температура 22-28 °C. Бродіння триватиме близько 4-6 діб.

Коли воно закінчиться, брага для самогону з пшениці частково посвітлішає. Вона буде трохи гірчити. Тому рідина для браги потрібно процідити. Для цього застосовується марлевий фільтр. Якщо є можливість перегнати брагу з допомогою парогенератора або з вживанням пароводяного котла, то це роблять разом з дробиною.

Для отримання якісного самогону пшеничне брага переганяється 2 рази. Перший раз рідина на фракції не поділяють. Після перегонки брагу проводять через фільтр. Вдруге треба розділити рідина на фракції (головний, хвостову, середину). Це робиться так само, як описано в попередньому рецепті. Фортеця отриманого напою доводять до 40 °C, розвівши самогон водою. Після цього напій треба залити в скляні пляшки і витримати 2-3 дні. Самогон готовий, можна його вживати.

Для того щоб отримати високоякісну брагу і самогон з пшениці або пшона, треба використовувати продукти хорошої якості, точно слідувати технології отримання напою. В іншому випадку самогон вийде каламутним і буде гірчити. Знадобляться додаткові заходи очищення.

© 2018 Alcoinfo. Всі права захищені.