Виготовлення браги з чорної смородини

Брага з чорної смородини за методикою виготовлення помітно відрізняється від технології отримання самогону дистиляту з інших фруктів і ягід. Це відбувається тому, що шкірка, м’якоть і кісточки чорної смородини містять велику кількість пектину. При бродінні це речовина перетворюється в метанол. Незважаючи на те, що концентрація цього канцерогену незначна, краще не піддавати ризику здоров’я.

Для подолання цієї перешкоди потрібно змусити бродити тільки сік. Тому багато людей спочатку роблять вино з чорної смородини, а потім переганяють його на самогон. Потрібно враховувати і той факт, що самі ягоди кислі на смак. Процес бродіння йде погано. Для усунення цієї проблеми необхідно обов’язково додавати цукор. В іншому випадку дистиляту вийде дуже мало. Існує кілька рецептів браги з чорної смородини. Для отримання якісного самогону рекомендується дотримуватися рецептуру і технологію виробництва.

Як зробити брагу з чорної смородини

Для першого рецепта треба використовувати наступні інгредієнти:

  1. Чорна або червона смородина — 5 кг.
  2. Вода — близько 9-10 л.
  3. Пісок цукровий — 3 кг.
  4. Родзинки немитий — 25-30 р.

Незважаючи на те що на ягоді є дикі дріжджі, їх кількості може не вистачити для бродіння. Тому в якості додаткового джерела даного продукту використовується немитий родзинки. Якщо застосувати хлібопекарські дріжджі, то можна прискорити процеси бродіння приблизно в 4 рази. Для цього вистачить 0,4 кг пресованої дріжджової маси або 80 г сухого продукту. Але смак і аромат браги вийде менш насиченим.

Спочатку ягоди потрібно розчавити. Для цього використовують качалку. Отриманий сік разом з м’якоттю поміщають у великий бак або відро.

Потім додають родзинки. Всю суміш добре перемішують. Ємність закривають марлею і виносять у темне приміщення, де підтримується температура +19…+25 °C. Масу необхідно перемішувати кожні 7 годин. Вона повинна перебувати в темній кімнаті 24-48 годин, поки не почнеться бродіння.

Після того як з’явилася піна, чутно шипіння і відчувається кислий запах, сік віджимають через марлевий фільтр. У тому випадку, якщо через зазначений час бродіння не почалося, треба додати дріжджі, а потім почекати ще 2 дні.

Віджатий сік переливають в бродильний посудину. Додають воду, нагріту до 25 °C, а потім цукор.

Вміст ємності рекомендується ретельно перемішати. Закривають кришку. Встановлюють водяний затвор. Зазвичай бражка утворюється через 14-30 діб, коли закінчиться процес бродіння. На дні в цей час з’являється осад, гази не виділяються, піни немає.

Отримання самогону з чорної смородини

Визначити ступінь готовності браги можна за смаком. Вона гірка, солодощі зовсім не відчувається. Потім можна зробити самогон.

Для цього отриману брагу переганяють. Після першої перегонки треба відокремити струмінь з 30%-м вмістом спирту. Щоб переконатися в наявності такої рідини, можна використовувати прилад для вимірювання міцності самогону.

Отриманий дистилят розбавляють водою, зменшуючи його міцність до 20%про. Потім настає черга другої перегонки.

Початкові 10% рідини після цього відокремлюють, так як це шкідлива фракція. Зазвичай її можна використовувати в якості технічного спирту, але пити не рекомендується. Основна кількість рідини треба розбавити до отримання фортеці в 40%об. Для того щоб смак самогону стабілізувався, його розливають в скляні пляшки. Залишають алкогольний напій на 2 дні. Після цього можна його вільно пити.

Отримання напою з використанням дріжджів

При використанні дріжджової маси можна отримати брагу через 7-8 діб. Рецепт передбачає наявність наступних інгредієнтів:

  1. Чорна або червона смородина — 6 кг.
  2. Вода — 12 л.
  3. Цукор — 4 кг.
  4. Сухі дріжджі — 100 р.

Ягоди віджимають качалкою. М’якоть і сік заливають у каструлю. Додають дріжджі. Виносять посудину в темну кімнату. Температура в ній не повинна падати нижче +20 °C. У таких умовах бродіння просто не відбудеться. Не можна, щоб цей параметр збільшився вище +30 °C, інакше загинуть дріжджі.

Після появи піни і початку процесу бродіння потрібно додати цукор. Всю масу добре перемішати. Бродильну ємність покривають кришкою, встановлюють на ній водяний затвор.

Бродіння закінчиться через тиждень. Після цього треба відокремити брагу від осаду. Рідину фільтрують за допомогою марлевого фільтра. Після цього можна приступати до перегонки браги в самогон. Це робиться так само, як і в попередньому випадку.

Після 2 перегонок розбавляють отриманий самогон водою до фортеці 40-45% об.

Деякі рекомендації самогонщиків

Чорну смородину мити не треба. Це різко погіршує якість отриманого з ягоди соку, що впливає на тривалість бродіння. Найкраще розчавити смородину до кашоподібного стану, а потім перекласти її в каструлю або іншу ємність.

Після отримання браги її потрібно відокремити від осаду таким чином, щоб вона була чистою. У рідині не повинно бути кісточки або частинки м’якоті.

В процесі бродіння базікати бродильну ємність не можна, інакше осад перемішається з іншою масою, а це призведе до псування продукту.

При повторній перегонці дистиляту його кількість рекомендується подвоїти в 2 рази. Це робиться за рахунок розведення його водою.

Для отримання самогону з гарним запахом і порівняно м’яким смаком його виготовляють з вживанням листя самого рослини. Для цього потрібно використовувати наступні інгредієнти:

  1. Чорна смородина — 6 кг.
  2. Вода — 25-30 л.
  3. Цукровий пісок — 5 кг.
  4. Дріжджі пресовані — 200 р.
  5. Кріп, листя смородини.

Робиться брага так само, як було описано вище. Головна відмінність — в бродильну ємність додають листя рослини і добре підсушений кріп. Процес бродіння триває 10-15 діб. Після цього можна починати перегонку браги в самогон. Зазвичай виходить близько 5-6 л високоякісного алкогольного напою.

Якщо смородину не вводити в дистилят, а зробити це після виготовлення самогону, то можна отримати хорошу настоянку, яка допоможе впоратися з простудними захворюваннями.

© 2018 Alcoinfo. Всі права захищені.