Використовуємо лимонну кислоту і інші способи для освітлення браги

Здавна самогон варили в домашніх умовах любителі міцних напоїв. Освітлення браги лимонною кислотою є одним з не багатьох способів поліпшення смакових якостей напою. Вважається, що освітлення продукту допомагає позбутися від шкідливих домішок і непотрібних опадів масел, які негативним чином позначаються на стані здоров’я людини.

Для початку варто розуміти, що освітлення часто роблять лише для гарного кольору і видалення запаху. Адже смачний і чистий напій не соромно буде поставити на стіл і запропонувати гостям. Док або каламутність у рідини з’являється внаслідок реакції того чи іншого компонента зі спиртом. Метод очищення безпосередньо залежить від того, які інгредієнти входять до складу напою. Приміром, брагу на дріжджах краще кілька разів дистилювати і використовувати сорбуючі речовини. Для того щоб застосувати той чи інший спосіб освітлення, необхідно заздалегідь продумати і знати в яку реакцію будуть вступати компоненти за рецептом.

Найпростіший і природний спосіб освітлення міцного напою — це виморожування. У цього методу є 2 варіанти. Перший більш доступний в будь-який час року. Напій необхідно довести до фортеці 12-15 ? і поставити в прохолодне місце на місяць і більше. Звичайно, найкращим місцем буде холодильник або льох. При такому зберіганні брага не скисає. А ось другий метод докорінно відрізняється від першого, готовий продукт пропускають через вымороженную металеву трубу або куточок. Отже, для початку металевий предмет слід виморожувати на вулиці при досить низькій температурі. Далі один кінець труби опустити в порожню ємність, а в іншій влити потроху самогон. Рідина, повільно проходячи по стінках вимороженого металу, залишає на ньому шкідливі домішки і опади, очищаючись таким чином.

Освітлення браги

Освітлювати і очищати брагу можна такими засобами, як:

  1. Сода і марганець. Спочатку готовий продукт змішати в пропорції 1 л на 15 г соди і залишити в прохолодному місці протягом доби. Після чого брагу пропустити через фільтри. Далі в дистильовану продукцію додати 1 г марганцю і відставити на 30 хвилин. Після чого кілька разів провести перегонку.
  2. Листя каркаде і лимонна кислота. Не секрет, що багато рослини і трави використовують для очищення подібних напоїв. Ось і пелюстки суданської троянди чудово підходять для освітлення і очищення браги. Справа в тому що листя мають кислуватий, приємний смак і на них необхідно наполягати рідина в об’ємі 1 л протягом 1 години, після прокип’ятити і дати охолонути. Отриману настоянку ввести в брагу і дати настоятися 24 години. Так як листя троянди мають червоний колір, то і напою вони додадуть рожевий відтінок, прибрати його можна за допомогою лимонної кислоти. На 10 л міцного напою слід додати 1 ст. л. лимонної кислоти і дати настоятися до тих пір, поки не з’явиться осад на дні пляшки. Як тільки осад буде сформований, верхню частину браги акуратно злити в чисту ємність, далі до питва додати соду або чистий крейда, натертий на дрібній тертці. Робиться це для того, щоб знизити оцтовий запах і смак. Варто знати, що даний метод підходить до обробки зернової або цукровою браги.
  3. Молочні продукти також здатні висвітлити міцний напій, але при високій міцності браги, молоко може згорнутися і дати ще більше помутніння рідини. Молоко слід ввести в ємність з напоєм і дочекатися, поки не з’явиться осад. Акуратно, щоб не піднявся осад, рідину злити і пропустити через фільтр або бавовняну тканину. Після фільтрації продукт підлягає перегонці. Варто зауважити, що цей метод додасть більш м’який смак і усуне неприємний запах, а колір стане прозорим.
  4. Звичайний спирт зможе освітлити напій за досить короткий час. У брагу необхідно додати невелику кількість спирту або залишків від попередньої перегонки, тоді дріжджі випадуть в осад, і їх можна буде легко видалити. Часто фахівці стверджують, що не обов’язково поспішати з додаванням спирту, можна дочекатися, коли фортеця напою перевищить 15? і тоді дріжджі зможуть осісти самі, природним шляхом.

Додаткові методи

Желатин, мабуть, є самим нешкідливим і щадним способом очищення браги. Використовується цей метод, як правило, для опрацювання фруктових напоїв. Завдяки желатину продукт не втрачає смакових якостей і зберігає фруктові кислоти. Знадобиться на 10 л напою 3 г желатину. Його необхідно залити 600 мл води і дати настоятися. Як тільки він розбухне, його додають в брагу і настоюють 2-3 дні. Після витримки акуратно зливається рідина, не зачіпаючи осаду. Вважається, що цей метод більш економічний, але і трудомісткий.


Освітлення самогону народними способами

Освітлення за допомогою білої глини (бентоніт). Цей продукт використовують для освітлення цукрових браги і зерновий. Важливим моментом є, те що використовувати бентоніт можна лише після повного закінчення процесу бродіння. Гранули необхідно перемолоти в порошок, і в обсязі 1 ст. л. розчинити в 0,5 л гарячої води. Варто уникати залишків у вигляді грудок і дочекатися повного розчинення глини, далі суміші потрібно дати добре настоятися. Глина трохи набубнявіє, а зверху залишиться частина рідини, от її і треба буде злити. Набряклу масу слід ввести в 100-150 мл браги і розчинити. Після чого цей обсяг потрібно вводити акуратно в основну ємність з брагою.

Наполягати напій з бетонитом добу, після чого провести кілька разів перегонку. Цей простий спосіб допоможе за годину очистити і освітлити майбутній самогон.

Переваги освітлення лимонною кислотою

Лимонна кислота відмінно висвітлює і очищає бражку. У деяких рецептах пропорції все ж відрізняються і відповідно від цього змінюється колір, смак і запах напою. Самою мінімальною дозою на 1 л рідини вважається 2 г лимонної кислоти. Цей інгредієнт не тільки допоможе висвітлити напій, але і додасть легкий кислуватий смак.

Перебір з кислотою може призвести до оцтовому запахом і різким смаком.

Деякі фахівці стверджують, що можна брати не тільки лимонну, але і винну і молочну кислоти. Вони допомагають адсорбувати сивушні масла та інші важкі домішки в напої. Саме завдяки кислот можна прибрати неприємний запах і очистити колір рідини. Процес окислення максимально ефективно очищає і робить напій високоякісним. Головне, у всьому дотримуватись заходів безпеки і дотримуватися суворих пропорцій, прописаних в рецептах. На якість продукту завжди впливає натуральність продукту, який лежить в основі його приготування, стерильність посуду, дотримання всіх правил технології і численна перегонка. Звичайно, багато хто скаже, що кожен раз переганяючи напій, він втрачає свої градуси, але адже чистота і смак відіграють не меншу роль у його якості.

Безумовно, що існує маса способів очищення напою і вдаватися до того чи іншого методу варто в залежності від сировини, яке лягло в основу його приготування. Як правило, брага на цукрі вимагає одного способу, а на зернах зовсім іншого. При використанні бродіння виникає велика кількість кислот, їх варто гасити або нейтралізувати за допомогою соди або крейди. Але деякі фахівці нехтують цими діями. У будь-якому разі в процесі приготування можна змінити тактику і знайти вихід їх положення, вибравши один із методів очищення.

© 3144 Alcoinfo. Всі права захищені.