З чого роблять абсент — склад напою

Зміст

  • 1 Склад
  • 2 Особливості виробництва

Пік популярності абсенту припав на кінець XIX – початок XX століття. Щоб ви могли уявити масштаб його популярності і затребуваності, досить навести один цікавий факт. На початку XX століття у Франції абсенту випивалося більше ніж вина. Можна сказати, що популярність цього міцного алкогольного напою з полину межувала з масовим божевіллям.

Потім з 1905 по 1915 рік в Європі були прийняті закони, що забороняють не тільки продаж, але і виробництво абсенту. Це робилося під гаслами захисту життя і здоров’я людей. Говорилося, що склад цього алкогольного напою в цілому і полин зокрема, викликають галюцинації, приводять до залежності, а також перетворюють його любителів у наркоманів.

Однак, є версія, що заборона на промислове виробництво та продаж абсенту в першу чергу пов’язаний з потужним лобі виноробів, испугавшихся його шаленої популярності. Адже це автоматично зменшувало доходи від продажу вина. Історія абсенту воістину дивна.

Але в наш час цей алкогольний напій вільно продається. Так, з чого роблять абсент на сьогоднішній день?

Склад

Існує думка, що абсент є простий настоянкою полину на спиртовій основі. Однак, ця точка зору є хибною. Насправді цей напій входить набагато більше число трав та рослинних компонентів.

Класичний його склад включає в себе:

  • якісний етиловий спирт;
  • чисту воду;
  • рослинні компоненти.

Якщо з першими двома інгредієнтами все зрозуміло, то на травах і спеціях необхідно зупинитися трохи докладніше. У масовій суспільній свідомості абсент нерозривно пов’язаний з полином. Дійсно, ця рослина є основною складовою частиною цього спиртного.

Однак, мало хто знає про існування так званих трав святої трійці. Крім полину, до них відносяться аніс і фенхель. Саме ці рослинні компоненти складають основу абсенту.

Крім них, до його складу можуть входити меліса, аїр, фенхель, м’ята, лакриця, дягель, коріандр, білий ясенець, вероніка, петрушка, синій звіробій (гісоп) і ромашка.

Слід розуміти, що існує багато рецептів абсенту. Компоненти, що входять до складу напою, можуть змінюватися. Незмінними залишаються лише гіркий полин, фенхель і аніс.

Рецепти, за якими абсент проводиться у наш час залишилися практично незмінними.

А ось технологія виробництва змінилася. Ці зміни були спрямовані на те, щоб мінімізувати в готовому напої зміст речовини – туйон. Адже саме він є тим наркотичних компонентом, «завдяки» якому абсент колись і заробив свою погану славу.

Існує цікавий факт. Полин також є основним компонентом вермуту.

Особливості виробництва

Сучасне промислове виробництво абсенту не так вже сильно відрізняється від того, як цей процес виглядав на початку минулого століття. Можна виділити два основних моменти.

По-перше, введено серйозний контроль за підсумкової концентрацією туйона в напої. По-друге, замість самих трав зараз використовують їх екстракти і витяжки. Крім того, зараз напій іноді підфарбовується штучними барвниками.

В іншому виробнича схема залишилася незмінною. Спочатку виготовляється спиртова трав’яна настоянка. Потім проводять дистиляцію. Одержуваний в результаті напій при необхідності підфарбовують, розливають по пляшках і відправляють на реалізацію.

Рецепт абсенту досить простий. Кожен бажаючий здатний самостійно зробити його у себе вдома.

© 2827 Alcoinfo. Всі права захищені.