Закваска для вина — приготування в домашніх умовах

Зміст

  • 1 чи Потрібно використовувати закваску
  • 2 Рецепт на основі родзинок
  • 3 Простий рецепт

Приготування вина грунтується на дії дріжджів. Це можуть бути дикі дріжджові культури, що покривають поверхню більшості ягід і деяких фруктів, або спеціальні винні дріжджі. Саме вони служать каталізатором процесу бродіння і відповідають за вироблення спирту. При відсутності або недостатній кількості дріжджових мікроорганізмів реакція не буде протікати в повну силу, а то й зовсім не розпочнеться. Єдиним виходом у цій ситуації є закваска для вина, покликана оптимізувати процес бродіння і забезпечити алкогольного напою відмінний аромат і смак.

Чи потрібно використовувати закваску

При виготовленні вина з винограду, створення закваски не передбачено. Обумовлено це тим, що поверхня цих ягід містять найвищу концентрацію природних дріжджів серед всіх існуючих фруктових або ягідних культур. Як правило, цього природного шару більше ніж достатньо для активізації бродіння і отримання якісного напою. Закваска для вина буває необхідна при роботі з іншими фруктами або ягодами, що містять малу концентрацію природних дріжджів.

Погане бродіння здатний не тільки зіпсувати підсумковий смак напою, але також позначитися на інших його характеристиках. У подібній ситуації виникає питання, чи можна у вино додати дріжджі. Відповісти на нього однозначно досить складно. Звичайні хлібопекарські дріжджі ні в якому разі не можна використовувати для виготовлення вина. Таке рішення, безумовно, поліпшить процес бродіння, але погано позначиться на смаку і консистенції напою. У даному випадку вся партія вина виявиться повністю зіпсованою.

Для оптимізації бродіння використовуються спеціальні винні дріжджі, що містять велику концентрацію грибка. Подібна дріжджова закваска може бути використана для приготування вин з різних фруктів і навіть овочів, які не містять дикого грибка.

Альтернативою такої методики є створення закваски, покликаної замінити винні дріжджі і поліпшити якість бродіння. В основі закваски лежить використання дикого грибка, що мешкає на поверхні різних фруктів і ягід, зразок винограду, малини, вишні, смородини або суниці. При цьому одним з найкращих варіантів, який можна використовувати для приготування закваски є звичайний родзинки.

Важливо! Практично весь природний грибок стає неактивним і гине при досягненні напоєм фортеці в 13-14 градусів. Таким чином, для створення міцних домашніх вин необхідно використання спирту або горілки, які застосовуються для розведення отриманого напою. Домогтися бажаного результату шляхом бродіння неможливо.

Рецепт на основі родзинок

Закваска для вина із родзинок є оптимальним варіантом, оскільки дає можливість не тільки поліпшити бродіння, але і наситити смакову гаму напою. Приготувати її можна з наступних інгредієнтів:

  • родзинки – 150-200 грам;
  • цукор – 50 грам;
  • вода – 500 мл

Особливу увагу при виборі компонентів необхідно приділити родзинок. Він повинен бути якісний, без зіпсованих ягід, і бажано великий. При цьому перед використанням його ні в якому разі не можна мити, оскільки це дія здатне пошкодити природний грибок, розташований на його поверхні. Рецепт створення закваски з родзинок виглядає наступним чином.

1. Родзинки висипається в скляну банку.

2. У нього вливається підігріта до 30-40 градусів за Цельсієм вода.

3. У ємність всипається цукор, який ретельно розмішати до повного розчинення.

4. Банку накривається марлею, складеною в 3-4 шари, це забезпечить хороший доступ кисню.

5. У такому положенні ємність переміщається в тепле темне місце і залишається там на 2-3 доби. За цей час фруктові дріжджі повинні активізуватися і спровокувати бродіння.

6. Готову закваску краще відразу ж використовувати за призначенням. У той же самий час термін її зберігання становить не більше 8-10 днів.

Простий рецепт

Створити відмінну закваску можна з деяких ягід. Нам підійдуть смородина, виноград, малина або вишня. Поверхня цих ягід покрита великою кількістю диких дріжджів, необхідних для активізації бродіння. Рецепт її приготування заснований на використанні наступних компонентів:

  • ягоди – 200 грам;
  • цукор – 100 грам;
  • вода – 500 мл

Наведені вище інгредієнти дозволяють отримати відмінну фруктову закваску, здатну оптимізувати бродіння сусла і надати більш яскравий смак провину. Послідовність дій по її створенню виглядає наступним чином.

1. Немиті ягоди засипаються в банку і заливаються підігрітою до кімнатної температури води.

2. У ємність додається цукор і гарненько розмішати до повного розчинення.

3. Горлечко накривається декількома шарами марлі або х/б тканиною, що забезпечить відмінний доступ повітря в ємність.

4. У такому положенні ємність переноситься в темне місце з постійною температурою не менше +18-20 градусів і залишається там на 2-3 дні.

5. Після закінчення цього часу закваска повинна добре заграти, покрившись піною, виділяючи характерний кислий аромат.

Використовувати закваску для приготування домашніх вин треба правильно, тобто попередньо розрахувавши співвідношення додаються інгредієнтів. Цукор, закваска і фруктовий сік повинні мати чіткі пропорції. Так, для отримання десертних вин необхідно додавання 3-4% закваски, а для створення сухих або напівсолодких напоїв достатньо використання 2%.

© 2796 Alcoinfo. Всі права захищені.