Житній самогон — рецепт приготування в домашніх умовах

Зміст

  • 1 Рецепт житнього браги з додаванням дріжджів (гарячий спосіб)
  • 2 Рецепт житнього браги без дріжджів з цукром (холодний спосіб)
  • 3 Процес перегонки

Злаковий алкоголь за якістю значно перевершує продукт, отриманий з цукру і цукровмісної сировини. Житній самогон наділений м’яким смаком і легким ароматом молодих паростків, має якусь свіжість і насолоду. До того ж не п’янить так швидко, як цукрове спиртне.

Зробити його в домашніх умовах може кожен. Звичайно, буде потрібно трохи більше зусиль і часу, ніж при виготовленні простого цукрового самогону, але результат, однозначно, порадує.

Для приготування підійдуть натуральні зерна або магазинні пластівці. Жито містить 60-70% крохмалю, який із-за особливостей вуглеводно-білкового складу злаку важко витягти. Тому потрібна ретельна переробка зерна – небудь пророщування, або помел (дроблення), або виварювання з соложением.

Процес оцукрювання відбувається під дією синтетичних ферментів або природних ферментів солоду, які розщеплюють крохмаль. Осахаривать таку зернову культуру, як жито, потрібно не менше трьох годин. Тільки використовуючи солод (білий або зелений), можна отримати натуральний самогон. Краще якщо солод теж буде житній. Його можна купити або приготувати самостійно вдома.

Ферменти одного кілограма солоду здатні осахарить не тільки зерно, з якого він складається, але і ще близько 5 кілограм борошна або січки. Чим його більше, тим розщеплення крохмалю на цукор буде більш повним, відповідно і вихід великим.

Рецепт житнього браги з додаванням дріжджів (гарячий спосіб)

Оцукрювання гарячим способом припускає нагрівання затору і витримування певних температурних пауз. Процес трудомісткий, але і розщеплення крохмалю більш повне. Ризики скисання браги, приготовленої таким способом, мінімальні.

Склад і правильні пропорції:

  • 5 кілограм житнього борошна або січки;
  • 1 кілограм сухого солоду (білого);
  • 100 грам пресованих дріжджів;
  • 25 літрів води.

Приготування браги.

У велику каструлю насипати борошно (січку), залити гарячою водою 63-65 °C, перемішати, накрити кришкою і укутати ковдрою. Залишити на 2 години, щоб сировина разбухло і разварилось.

Сухий солод подробити і додати в затор, коли він трохи охолоне. Розмішати і знову підігріти до 55-60 °C. Укутати і залишити для оцукрювання на 3-5 годин.

Коли сусло охолоне до кімнатної температури, додати дріжджі, розчинені заздалегідь) і ретельно перемішати. Перелити суміш в бродильну тару, накрити кришкою з гідрозатворів і поставити в теплому приміщенні. Бродіння буде тривати 3-5 днів.

Якщо є якісна жито, то можна проростити її всю. Щоб приготувати брагу, соложеное зерно потрібно змішати з водою у співвідношенні 1:4. Нагріти до 65 °C протягом двох годин витримувати температуру сусла в межах 55-65 °C, кожні півгодини перемішуючи. Потім коли суміш охолоне до 30 °C, додати дріжджі, поставити в теплому місці під водяним затвором на 3-5 днів.

Рецепт житнього браги без дріжджів з цукром (холодний спосіб)

Провести оцукрювання жита можна холодним способом, але цей процес більш тривалий за часом, ніж при гарячому осахаривании, а ризики скисання браги значно вище. Плюс в тому, що не треба морочитися з нагріванням і контролем температури затору.

Що стосується дріжджів, то їх можна не використовувати. Замість них, активатором бродіння будуть «дикі дріжджі» з поверхні зерен. Важливо переконатися в тому, що зерно дійсно якісне і нестарое, інакше ні про яке бродінні і мови йти не буде. Зате якщо все вийде, самогон вийде натуральним, м’яким, з приємним хлібним присмаком і насиченим ароматом.

Інгредієнти:

  • 3 кілограми житнього зерна;
  • 3 кілограма цукру;
  • 15 літрів води.

Приготування.

Спочатку потрібно приготувати закваску. Змішати 3 літри теплої води з 600 г цукру. У скляну або емальовану ємність насипати житнє зерно і залити готовим сиропом. Поставити її в тепле місце (без кришки) на 3-4 дні. Заброд почне виділяти вуглекислий газ, з’явиться піна і кислий запах.

Коли закваска готова, весь інший цукор (2,4 кілограма) розчинити в 12 літрах теплої води. Сироп залити в ємкість для бродіння. Туди ж додати заброд. Накрити кришкою з водяним затвором і поставити в тепле місце для бродіння. Воно триватиме близько двох тижнів. Брага дозріла, якщо припинилося виділення вуглекислого газу (бульбашок в гидрозатворе), сформувався осад (зерно осіло на дно), а смак втратив солодкість і став гіркуватим.

Процес перегонки

Щоб отримати якісний самогон з жита необхідно провести перегонку двічі. Перший раз швидко – без поділу на фракції, другий раз повільно і дрібно.

Перед дистиляцією бражку потрібно процідити, щоб тверді частинки осаду не пригорали, і спирту-сирцю не було гіркуватого присмаку. Відбір завершити при падінні фортеці до 30 градусів. Вирахувати вміст абсолютного спирту в самогоні і розбавити його до 20 градусів.

У процесі другого прогону видалити першу фракцію орієнтуючись по запаху – це приблизно 100-120 мл від 10 літрів исходника. Основу збирати поки фортеця в струмені не впаде до 40 градусів. Готовий самогон розбавити водою до 40-45 градусів.

З житнього самогону виходить відмінний віскі. Для цього дистилят необхідно перелити в дубову бочку і витримувати не менше місяця. Чим більше витримка, тим яскравіше смак і колір. Якщо дотримуватися технологію приготування, то напій вийде не гірше справжнього шотландського віскі.

© 2018 Alcoinfo. Всі права захищені.