Живе пиво: особливості, термін придатності, користь і шкода

Зміст

  • 1 Яким воно буває?
  • 2 Скільки зберігається?
  • 3 Корисні властивості

Живе пиво не піддається пастеризації або, простіше кажучи, температурній обробці. В результаті цього в пінному напої зберігаються живі дріжджі. Таке спиртне буде дображивать, доходити або дозрівати вже після розливу в герметичні бочки. Розглянутий термін має синонім – непастеризоване пиво.

У всьому іншому це той же самий пінний слабоалкогольний напій. Однак непастеризоване пиво має декілька суттєвих особливостей.

По-перше, воно має набагато меншим терміном придатності, ніж алкоголь, піддався пастеризації.

По-друге, живе пиво володіє особливими властивостями та інакше впливає на людський організм. Зокрема, воно завдає менше шкоди і приносить більше користі.

Я найдетальнішим чином розгляну ці питання. Однак перш мені б хотілося торкнутися теми існуючої класифікації цього дивовижного напою.

Яким воно буває?

Існує кілька способів класифікації живого пінного напою. Пропоную вашій увазі найбільш актуальні та цікаві.

1. Дуже багато людей плутають живий пінний напій з нефільтрованим пивом. Однак це зовсім не пов’язані між собою речі.

Серед марок живого пива можна знайти як фільтровані, так і нефільтровані сорту. Віднесення до одного з них відбувається за ознакою проведеної фільтрації.

Живе нефільтроване пиво відрізняється деякою мутністю. Вона відбувається тому, що в алкоголі залишаються частинки дріжджів, солоду та інших натуральних компонентів. Вважається, що саме такий сорт приносить максимум користі організму людини.

Живий фільтрований напій чистий і прозорий на вигляд. Його плюс в тому, що він довше зберігається. Основний існуючий мінус – деяке збіднення смаку і аромату.

2. Звичне всім нам поділ пінного напою за кольорами. Тут все зрозуміло і традиційно. Існують темні і світлі сорти живого пива. Деякі пивовари виділяють окремо напівтемні марки.

Їх відмінності лежать в області вихідного сировини. Світле живе пиво виробляється із звичайного ячмінного солоду. Темний напій роблять з обсмаженого солоду.

3. В основі цієї класифікації лежить вибраний тип бродіння. В даний час все що випускаються в світі хмільні напої діляться на дві категорії:

  • верхового бродіння;
  • низового бродіння.

Вони розрізняються родом використовуваних дріжджів і температурою бродіння. Якщо не заглиблюватися в технологічні особливості цього процесу, то можна відразу сказати про підсумковий результат. При використанні верхового бродіння одержують ель, при низовому – лагер.

Скільки зберігається?

Любителі пінного напою часто задаються питанням: «Скільки може зберігатися живе пиво?». Іноді додатково уточнюють, змінює чи щось знаходження спиртного в холодильнику. Прийшла пора раз і назавжди визначитися з цим питанням.

Спочатку давайте підійдемо до ситуації з точки зору чинного законодавства. У відповідності з ним термін придатності будь-якого продукту має вказуватися на його упаковці.

Ви можете заперечити. Що ж робити, коли продавець розливає пиво в звичайні пластикові пляшки, на яких нічого не написано? По-перше, ви можете поскаржитися в Комітет по захисту прав споживача, так інформація про термін придатності пива в обов’язковому порядку повинна розміщуватися на тарі. Незалежно від сорту пінного напою. По-друге, можна запросити інформацію про термін придатності безпосередньо у продавця.

Тепер давайте розглянемо цю проблему з точки зору технологічних особливостей продукту.

Живе пиво може зберігатися в спеціалізованих металевих ємностях – кегах від 1 до 3 місяців. Конкретний термін визначається сортом пінного напою. Термін зберігання непастеризованого пива, яке налили в пляшку становить 24 години. Це пояснюється тим, що напій при розливі потрапляє кисень.

Пам’ятайте, що добу – це граничне час, при якому розглянутий алкоголь буде зберігати свої корисні властивості. Простіше кажучи, розливне живе пиво найкраще зберігати в холодильнику, так як низькі температури сприятливо позначаються на життєздатності бактерій. Саме в цьому випадку можна говорити про 24 години. При звичайній кімнатній температурі наше пиво зіпсується набагато швидше.

Корисні властивості

З усіх існуючих сортів хмільного напою саме живе пиво приносить людині найбільше користі. Однак не варто забувати, що воно залишається алкоголем, значить, надмірне вживання, однозначно, завдасть шкоди здоров’ю.

Як ми вже з’ясували, пінний напій, що не пройшов термічної обробки, зберігає у своєму складі живі дріжджі та інші корисні органічні і неорганічні з’єднання.

Разом з кухлем живого пива до нас в організм потрапляють: амінокислоти, мінеральні солі і вітаміни. Лікарі давно довели, що в помірних кількостях воно не завдає шкоди здоров’ю. Навпаки, таке спиртне значно покращує обмін речовин.

© 2018 Alcoinfo. Всі права захищені.