Журавлинна наливка на горілці або спирті

Журавлинна наливка на горілці або спирті – один з кращих спиртних напоїв, які готують в домашніх умовах. Виграє вона і за рахунок того, що дуже швидко готується і набір інгредієнтів абсолютно доступний. Рецепти настільки прості, що навіть новачки готують не просту журавлинну наливку, а щось шедевральне і чудове.

Для приготування беруть не тільки свіжі ягоди, а й заморожені, які продаються в будь-якому супермаркеті протягом усього року.

Слід відзначити, що магазинна журавлина позбавлена диких дріжджів, тому суміш буде погано бродити, тому як доповнення роблять ще закваску.

Класичний рецепт журавлиною наливки

Будь-яку натуральну наливку отримують методом бродіння без додавання алкоголю, додається тільки цукор. Тільки в готовий продукт дозволяють вливати спирт або горілку, щоб підвищити її фортеця.

Склад і кількість

  • півкілограма ягід журавлини;
  • півлітра води;
  • 0,7 кг цукрового піску.

Етапи приготування

  1. Журавлину не миють (щоб зберегти на її поверхні дикі дріжджі), просто перебирають, щоб прибрати листя. Підготовлені ягоди переминают в однорідну масу і перекладають у підготовлену банку.
  2. У ємність додають цукровий пісок і воду, добре перемішують.
  3. Накривають марлею і переносять у комору (в ній постійно темно, а кімнатна температура) на 5 днів. Щодня дерев’яною ложкою або рукою вміст обов’язково перемішують. Якщо по закінченню вказаного терміну не проявилися ознаки бродіння, в ємність додають жменю родзинок (або готують спеціально фруктову закваску).
  4. У момент появи бродіння на кришку ємності встановлюють гідрозатвор.
  5. Через місяць або півтора бродіння завершується (на гидрозатворе будуть відсутні бульбашки).
  6. Наливку спочатку знімають з осаду, потім фільтрують, використовуючи ватно-марлевий фільтр, розливають по підготовленим ємкостей, закривають пробками.
  7. Термін витримки складає 30-40 днів, під час якого наливку поміщають в підвал.


Фортеця наливки буде становити 12 -14 градусів, щоб градуси збільшити, в неї вливають 10 – 15% алкогольної основи.

Термін зберігання – 2 роки в підвалі.

Рецепт журавлиною наливки з додаванням горілки

За таким рецептом наливку готують набагато швидше і легше. Хоча багато в чому він вже схожий на журавлині.

Кількість інгредієнтів

  • 0,5 кг журавлини;
  • 1 літр горілки (самогону, розведеного до 40-45% спирту);
  • 1 літр води;
  • 1 кг цукрового піску;
  • 2-3 листочка сухої м’яти (необов’язково);
  • 1 чайна ложка подрібненого кореня калгану (перстачу) – (необов’язково).

Хто більше полюбляє мед, може сміливо замінити цукровий пісок ним. Якщо в якості алкогольної основи беруть самогон, то він повинен бути добре очищеним і не мати жодних сторонніх запахів. Ігнорування цієї ради може призвести до поганої якості наливки.

Покроковий рецепт

  1. Ягоди перебирають, миють, тиснуть до однорідної кашки.
  2. Калган та листя м’яти заливають горілкою.
  3. Все дуже ретельно перемішують і визначають на два тижні в комору.
  4. На тринадцятий день настоювання цукровий пісок змішують з водою, ставлять на повільний вогонь і варять сироп, який потім охолоджують.
  5. Сироп змішують з настоєм, знову закривають і вміщують у комору на десять днів.
  6. Наливку фільтрують через ватно-марлевий фільтр. Зберігають у щільно закритій ємності в приміщенні, куди не потрапляють сонячні промені. Протягом трьох років така наливка буде радувати своїм ароматом і смаком.

Напій виходить цілком міцним, так як має 20-25 градусів.


Журавлинна наливка на горілці або спирті – це творчий політ, який приносить справжню насолоду з відмінним ароматом і смаком.

© 9072 Alcoinfo. Всі права захищені.