Зубрівка — рецепти для приготування в домашніх умовах

Зубрівка – це гірка настойка міцністю 40 градусів. Свою назву цей напій отримав завдяки траві зубрівка запашна, на якій він і настоюється.

Ця запашна трава росте на території легендарної Біловезькій пущі. Вона, в свою чергу, отримала таку назву через те, що є улюбленим ласощами проживають в тих краях зубрів.

Ця горілка традиційно проводиться в двох країнах: Білорусі і Польщі. Більш того, для багатьох вона є головним символом. Варто лише вимовити вголос назву країни, в пам’яті відразу спливає ця трав’яна настоянка.

На вигляд зубрівка являє собою прозору рідину з жовтим відтінком, гірким смаком і глибоким насиченим запахом трав.

Рецепт для приготування в домашніх умовах

Хочемо прикласти вашій увазі два рецепти, які дозволять вам самостійно приготувати цю гірку настоянку будинку. Перший з них зовсім простий, другий більш складний, але повірте, ваша праця буде винагороджена сторицею.

Рецепт 1. Зубрівка класична.

Для приготування традиційної гіркої настоянки вам знадобляться такі інгредієнти:

  • горілка (також можна використовувати розведений до фортеці 45 градусів етиловий спирт або очищений самогон дворазової перегонки);
  • зубрівка запашна;
  • цукровий сироп.

Необхідні пропорції. Розглянутий рецепт розрахований на приготування підлозі-літра напою. Якщо ви захочете приготувати більше настоянки – просто збільшіть пропорційно кількість усіх використовуваних інгредієнтів.

Отже, вам буде потрібно 500 мл спиртного, яке ви плануєте використовувати. Запашну травичку ви можете придбати в спеціалізованій аптеці. На півлітра продукту вам буде потрібно 1-2 травинки. Якщо ж ви купили порізану траву, то достатньо взяти одну столову ложку. Цукрового сиропу треба взяти півтори чайні ложки.

Запашну травичку помітите в скляну банку. Потім вилийте туди заготовлений алкоголь і цукровий сироп. Щільно закриваємо кришкою і настоюють у теплому темному місці протягом 15 днів. По закінченні цього часу нам залишається лише профільтрувати зубрівку крізь складену в кілька шарів марлю. Далі ми можемо переходити безпосередньо до дегустації.

Хто не знає, як приготувати цукровий сироп – маленька довідка. Вам знадобиться вода і цукор в пропорції 1:1. З’єднайте їх і перемішайте. Потім вилийте в каструлю і поставте на конфорку. Уваривайте кілька хвилин до стану сиропу, видаляючи шумівкою піну. В середньому після розчинення цукру вам буде потрібно ще близько 3-5 хвилин.

Також хочемо поділитися з вами однією хитрістю. В залежності від часу збору нашої запашної травички вона може давати кілька різний смаковий ефект. Тому цей рецепт ми пропонуємо дещо змінити таким чином.

Візьміть 100 мл нерозбавленого спирту і вдвічі більшу кількість травички. Точно так само наполягайте. Через два тижні починайте розводити отриманий настій горілкою до утворення потрібного смаку, кольору і аромату.

Звичайно, це не єдиний алкогольний напій, який можна зробити на травах на своїй кухні. Існує величезна кількість рецептів, що дозволяють приготувати різні трав’яні настоянки.

Рецепт 2. Зубрівка золота.

Для приготування золотий гіркої настоянки вам знадобляться такі інгредієнти:

  • горілка – 500 мл;
  • дубова кора – 0,5 столової ложки;
  • чорнослив – 1 ягода;
  • цедра половини лимона;
  • кориця – 1 паличка;
  • по дрібці ванілі і кмину;
  • один корінець калгану або 0,25 чайної ложки аптечної Перстачу Прямостоячого.

Спочатку з’єднайте і перемішайте всі інгредієнти. Пересипте все в скляну банку і залийте все це заготовленої пляшкою алкоголю. Закрийте щільніше кришкою і відправляйте напій настоюватися в комору. Через 15 днів ваша гірка настоянка буде радувати око насиченим жовто-оранжевим відтінком.

Це означає, що наша золота зубрівка майже готова. Залишилося тільки очистити рідина від сторонніх складових. Оскільки цей рецепт складніший до фільтрації слід підійти більш відповідально. Спочатку отримана зубрівка пропускається через складену марлю. Після цього ми рекомендуємо додатково пропустити її через ватний фільтр.

Нам залишається зробити останній крок. Але це за бажанням. У традиційному варіанті приготування зубрівка повинна виходити солодкуватою. Тому ті, хто хоче отримати максимально справжній автентичний продукт, варять цукровий сироп за смаком додають його в гірку настоянку. Хто не хоче, може цього не робити.

Повірте, якщо ви зберетеся з духом і скористаєтеся саме другим рецептом, то, коли будете пробувати золоту зубрівку, ви зрозумієте, що все це було не даремно.

© 2971 Alcoinfo. Всі права захищені.